Het tweede chakra Swadhistana en EdelstenenLeeg

Swadhistana (Sanskriet voor zoetheid) - Het tweede chakra

Het tweede chakra, Swadhistana (zoetheid), bevindt zich ongeveer 10 centimeter onder de navel en ongeveer 3 centimeter boven het eerste chakra.

Swadhistana wordt ook wel het heiligbeenchakra of sacraalchakra genoemd.

Daar waar het eerste chakra staat voor een stevige fundering, staat het tweede chakra voor beweging. Het element van het sacraalchakra is dan ook water en zonder de fundering van het eerste chakra stroomt het allemaal weg, of bij teveel houvast vanuit het Wortelcharkra, staat stroomt ook dit chakra niet. Het tweede chakra probeert ons te helpen om onszelf thuis te voelen in ons lichaam, ons innerlijke kind te voelen en om te leren om te gaan met onze gevoelens en die van anderen. In dit chakra worden ook gevoelens van schuld en vernedering weg gestopt en is het belangrijk om het verleden los te laten en het heden te accepteren.

Een evenwichtige sacraalcharka zorgt ervoor dat ons creatieve potentieel volledig tot uitdrukking worden gebracht. We zijn dan zelfverzekerd, hebben zelfrespect, zijn vitaal en hebben een levenslustige en positieve aantrekkingskracht op andere mensen.

Is het heiligbeenchakra niet in balans dan kunnen we beheerst worden door sterke emoties, angst voor het seksuele of juist een seksuele verslaving, gebrek aan hartstocht of verlangens of veel (seksuele) driften en lust hebben, minder behoefte aan sociale contacten en angst voor verandering.

De sterrenbeelden Kreeft, Weegschaal en Schorpioen worden geassocieerd met het heiligbeenchakra. Verder wordt het tweede chakra gekoppeld aan de kleur oranje, de maan en als dier aan de krokodil.

Edelstenen die met het tweede chakra verbonden zijn, zijn: