Het eerste chakra Muladhara en EdelstenenLeeg

Muladhara (Sanskriet voor wortel) - Het eerste chakra

Muladhara is het Sanskriet woord voor wortel, vandaar dat de eerste chakra ook wel Wortelchakra genoemd wordt. Het Wortelchakra bevindt zich tussen de kringspier en het staartbeen, aan de basis van de ruggengraat. Het staat voor onze basis en de verbondenheid tussen ons fysieke lichaam en de aarde. Een goed functionerende Wortelchakra biedt stabiliteit in elke situatie van het leven en verzekert ons van een stevige verbinding met de aarde, zowel fysiek als spiritueel.

Is het Wortelchakra niet in balans dan kunnen klachten ervaren worden als concentratiestoornissen, overgevoeligheid, angst en een grote drang naar een veilige omgeving. Je kan je dan niet welkom voelen op aarde en je dus niet geaard voelen. Het is een belangrijke chakra in onze zoektocht naar wie we zijn en wat we werkelijk willen, ons zelfbewustzijn.

Andere benamingen voor dit chakra zijn Stuitchakra of Aardechakra.

Sterrenbeelden die verbonden zijn met het eerste chakra zijn; Ram, Stier, Schorpioen en Steenbok. Het element voor dit chakra is aarde, de bijbehorende kleur is rood. Mercurius is de planeet die geassocieerd wordt met het eerste chakra, de olifant is het dier dat aan het Wortelchakra gekoppeld is.

Edelstenen die met het eerste chakra verbonden zijn, zijn: