Het derde chakra Manipura en EdelstenenLeeg

Manipura (Sanskriet voor schitterend juweel) - Het derde chakra

Manipura, ook wel het Zonnevlechtchakra, Solar Plexus of Navelchakra genoemd, bevind zich net boven de navel. Dit chakra kan gezien worden als het centrum van energie, hier komt de energie vanuit de hemel en de aarde bij elkaar en wordt het verdeeld in het lichaam en de aura. Een sterke werking van dit chakra wijst op een ruim aura en mensen met veel energie, een zwakke werking duidt op futloosheid en een klein aura.

Uit dit centrum van energie kunnen we de kracht halen waarmee we ons leven kunnen vormen. Dit chakra is belangrijk met betrekking tot onze wilskracht en de emoties die we nodig hebben om onze levensplannen te maken.

Mensen met een houding waarbij ze het zonnevlechtchakra naar voren tonen hebben een sterke wil en stralen macht uit. Andersom toont het mensen die niet op willen vallen en een zwakke wil hebben.

Zelfmedelijden, jaloezie, agressie en machtsbelust zijn mogelijke gevolgen van een onbalans in het navelchakra. Daarnaast kan weinig energie leiden tot afstandelijkheid of een slachtoffermentaliteit. Veel energie kan leiden tot een drang tot overheersen, altijd gelijk willen hebben, koppigheid, arrogantie en het hebben van sterke ambities.

De planeet die verbonden is met de Solar Plexus is Mars, maar ook de zon heeft een sterke band met dit chakra. Het element is vuur en de kleur van het chakra is geel. Corresponderende sterrenbeelden zijn de leeuw en de ram en ook het bijbehorende dier is de ram.

Edelstenen die met het derde chakra verbonden zijn, zijn: