Chakra's | Adamast
Chakra (Sanskriet voor cirkel of wiel) is een belangrijk energiecentrum in ons lichaam. De oorsprong van de leer over de Chakra's is te vinden in het oude India. Een chakra kan je voorstellen als ronddraaiend wiel van energie, dat er voor zorgt dat de levensenergie door je lichaam kan stromen. De levensenergie stroomt het lichaam binnen vanuit het Goddelijke of Kosmische Bewustzijn en wordt doormiddel van de Chakra's door het lichaam verdeeld.

In het westen is een chakra-stelsel met 7 Chakra's het meest bekend, maar er zijn ook stelsels met meer of minder Chakra's. Uitgaande van het stelsel van 7 Chakra's liggen 6 Chakra's op de ruggengraat en het zevende chakra net boven het lichaam.

Elke chakra heeft een eigen betekenis en verschillende eigenschappen en een onbalans in een van de chakra kan ervoor zorgen dat ons leven niet in balans is en dat we last krijgen van verschillende fysiek en mentale aandoeningen.


Muladhara (Sanskriet voor wortel)

Dit is het eerste chakra en ligt bij de stuit. Het wordt ook wel het wortelchakra of stuitchakra genoemd en heeft te maken met een gevoel van stabiliteit, je zeker en veilig voelen en verbinden met de aarde.
Swadhistana (Sanskriet voor zoetheid)

Het tweede Chakra wordt ook wel het Sacraal Chakra of heiligbeenchakra genoemd. Het ligt net onder de navel en staat voor (het uiten van) emoties, seksualiteit en creativiteit en meebewegen met de stroom van het leven.
Manipura (Sanskriet voor schitterend juweel)

Zelfwaardering, controle over jezelf hebben en het nemen van verantwoordelijkheid zijn de belangrijkste eigenschappen van het derde chakra. Dit chakra ligt net boven de navel en wordt ook wel het navel Chakra of zonnevlecht Chakra (Solar Plexus) genoemd.

Anahata (Sanskriet voor ongeschonden)

Door de ligging in de hartstreek wordt het vierde chakra ook wel het hartchakra genoemd. Liefde en compassie naar jezelf en anderen, geborgenheid en vertrouwen zijn de centrale onderwerpen van dit chakra.
Vishuddhi (Sanskriet voor reinheid)

Het vijfde Chakra ligt bij het strottenhoofd en wordt daarom ook wel het Keelchakra genoemd. Belangrijk bij dit chakra is het laten horen van jezelf, de kracht hebben om de waarheid te spreken.
Ajna (Sanskriet voor weten)

Het Derde oog of Voorhoofdchakra ligt tussen de wenkbrauwen en betekent weten, een goed ontwikkelde intuïtie en het vermogen om naar je eigen innerlijke stem te luisteren.
Sahasrara (Sanskriet voor duizendvoudig)

Gelegen net boven het lichaam, dicht bij de kruin staat dit chakra voor eenheid en inspiratie van uit het Goddelijke of Kosmische Bewustzijn.